Wednesday, January 16, 2013

PERKEMBANGAN DAN PEMBENTUKAN MASYARAKAT ISLAM
Masjid al-Haram (The Holy Mosque) – Saudi Arabia

Hi... jumpa lagi... sori lama tak upload cerita dan bahan... email saya kena hijack!! dan banyak perkara yang perlu dibereskan. VLE pun merupakan puncanya...

Walaubagaimana pun, kita akan bincangkan perkembangan dan perubahan masyarakat di semenanjung Tanah Arab selepas kedatangan Islam:

  1. Daripada mata pedang kepada perdamaian - Kedatangan Islam membawa perubahan baru iaitu  peperangan telah digantikan dengan perdamaian - segala bentuk permusuhan telah dihapuskan - sebelum kedatangan Islam peusuhan adalah lumrah, peperangan adalah jalan penyelasaiannya.
  2. Kekuatan individu terhadap undang-undang -  Selepas kedatangan Islam, masyarakat diikat oleh undang-undang yang ditentukan oleh Allah s.w.t. berbanding dengan zaman jahiliah di mana manusia tidak terikat dengan undang-undang khusus.
  3. Balas dendam kepada qisas (pampasan) - Islam telah mengajar masyarakat supaya bersikap luhur  dan pemaaf agar dapat memupuk masyarakat yang harmonis dan bersatu padu. Sifat berdendam, amalan menuntut bela, bunuh membunuh dihapuskan.
  4. Membentuk masyarakat yang suci dan halal -Islam mengajar masyarakat menjauhi perkara-perkara haram dan membentuk masyarakat yang suci.
  5. Membentuk masyarakat yang jujur dan boleh dipercayai - menuntut masyarakatnya jujur, ikhlas dan boleh dipercayai . sebelum Islam mereka hidup dengan merompak, merampas dan menipu.
  6. Memupuk keberanian dan kekuatan mempertahankan bangsa dan tanah air - Islam tidak membenarkan umat dan tanah airnya dijajah oleh kuasa lain. dengan semangat ini orang Arab beangkit dan berkembang ke Rom dan Farsi. semasa jahiliah, mereka mengasingkan diri dan takut menghadapi kuasa besar seperti rom dan Parsi.
  7. Membentuk masyarakat yang bertanggung jawab keatas diri sendiri - berbuat kebaikan dan membuang sifat kesukuan.
  8. Menyembah Allah yang satu / mengesakan tuhan - Islam mengajar umatnya percaya kepada Allah s.w.t. berbanding dengan kepercayaan jahilliah.
  9. Memuliakan wanita dan meletakkan mereka di tempat tinggi dalam masyarakat - kedudukan wanita & lelaki sama disisi Allah serta dapat mewarisi harta pusaka.
  10. Melahirkah persamaan taraf di kalangan manusia - status manusia di sisi Allah adalah sama. Darjatnya disisi Allah adalah bergantung kepada ketakwaan kepada Allah s.w.t.
Cordoba Cathedral – The Mezquita – Spain

The Umayyad Mosque – Damascus


Rupa & Jiwa
bukit nanas 2013

No comments:

Post a Comment