Saturday, November 23, 2013

KERAJAAN AGRARIA - Bincangkan ciri-ciri utama masyarakat agraria di Belanda.

Pengenalan - definisi masyarakat agraria:

Masyarakat agraria merupakan yang bergantung kepada aktiviti pertanian sebagai kegiatan ekonomi mereka. Belanda mengalami perkembangan pertanian pada abad ke 16 dan 17. Mereka menggunakan teknik pertanian yang lebih maju berbanding negara-negara Eropah yang lain. Di antara aktiviti yang mereka jalankan ialah bercucuk tanam seperti  bijirin gandum, barli, oat , mader dan juga kekacang. Mereka juga menjalan kegiatan menternak binatang seperti lembu dan kambing.

Isi - Ciri-ciri masyarakat agraria:

1.Kegiatan ekonomi - Pertanian - bercucuk tanam ; secara ekstensif sayuran seperti ketumbar dan lobak,  bijirin seperti gandum, barli, oat dan rye, tanaman dagang seperti hem, cole dan madder. Kegiatan menternak binatang seperti lembu dan kambing. Hasil ternakan seperti daging dan tenusu.

Penanaman Bunga di Belanda 

Penternakan Lembu Tenusu di Belanda 
Industri tenusu di Holland dan Friesland mengeluarkan keju dan mentega yang terbesar di dunia. Diekspot dalam kuantiti yang banyak ke England, Peranchis dan Sepanyol.

2. Petemptan -Lokasi - terletak di kawasan tepi pantai  yang subur - sesuai untuk pertanian. Contoh kawasan pertanian yang subur seperti wilayah Zeeland, Friesland, Flanders dan Utrech.

3. Sistem pengairan - mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam  sistem pengairan  - Belanda mempunyai kincir angin untuk mengalirkan air ke kawasan pertanian. Membina kincir angin untuk menyalurkan air dari tanah yang ditebus guna untuk tujuan pertanian.


Kincir angin di Belanda 
4. Kesuburan tanah - di  Belanda, petani mempunyai pengetahuan  yang tinggi memelihara dan menggunakan teknik-teknik yang maju untuk menyuburkan tanah seperti; memugar tanah pertanian, menggunakan baja asli, membuang rumput dan tanaman perosak. Mereka menggunakan Sistem Penggiliran Tanaman untuk memelihara kesuburan tanah.

5. Teknoloji - masyarakat agraria di Belanda mempunyai teknologi pertanian yang tinggi seperti ; Sistem Penggiliran Tanaman yang diperkenalkan oleh Townshend. Mereka juga mencipta tenggala dan mesin untuk menampi bijirin. Mereka juga memperkenalkan sistem menanam dengan membuat batas. Melalui sistem ini mereka dapat memastikan tanaman tumbuh dengan subur. Penanaman dalam deretan juga diamalkan seperti madder, hop dan cole.

Kesimpulan :

Masyarakat agraria mempunyai kreativiti dan berdaya saing. Dapat mebangunkan kawasan pertanian mereka dan menjadikan negara mereka sebagai negara pertanian yang maju.


Rupa dan Jiwa
Desa Mahkota!


No comments:

Post a Comment